Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ?

 Κοιτάζοντας σήμερα τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου,διάβασα κάτι συγκλονιστηκό.
Το διορισμό ατόμων στο Δημόσιο και μάλιστα σε ΟΤΑ!!!
Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 865/6-9-2010 και στις σελίδες 7050-7051 διαβάζουμε για τον διορισμό
1 ατόμου στο Δήμο Καλαμαριάς και 2 ατόμων στο Δήμο Ασίνης!!!
Παραμένει σε ισχύ ο νόμος του ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ Ή ΟΧΙ?
Και μάλιστα ο διορισμός τους γινεται αν και σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄βαθμού ισχύει και έξτρα
πάγωμα των προσλήψεων.
Υπάρχει αξιοκρατία σε αυτη τη χώρα?
Η μοναδική λέξη που τους αξίζει είναι ΑΙΣΧΟΣ!

Νέα διαμαρτυρία διοριστέων...


Από το http://1gamma2008.blogspot.com/
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αυτή την στιγμή βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών περίπου 300 διοριστέοι εφοριακοί, τελωνειακοί και δημοσιονομικοί και διαμαρτύρονται ειρηνικά για την αναστολή της πρόσληψής τους μέχρι το 2013. Πρόκειται για επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ στο Υπ. Οικονομικών και οι θέσεις που θα στελεχώσουν σε εφορίες, τελωνεία και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτελούν θέσεις-κλειδιά για τη στελέχωση του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Διαμαρτύρονται γιατί ενώ έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες για το διορισμό τους απο αρχές Μαρτίου ακόμα δεν...
 έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες τους .
Καταγγέλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί:
... δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας και αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους του κράτους μη τηρώντας το δημοσιουπαλληλικό κώδικα σύμφωνα με τον οποιο θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στις θέσεις τους.
...υποβαθμίζει το ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη αγνοώντας τελείως απόφασή του που κρίνει το μη διορισμό τους ως παράνομη ενέργεια.
...απαξιώνει τελείως το ρόλο του ΑΣΕΠ καταδικάζοντας όσους πίστεψαν στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία σε αναγκαστική ανεργία
...αρνείται να στελεχώσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να προβαίνουν σε ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνέπεια αυτού είναι να καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώνουν φόρους μόνο αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Απαιτούν τον άμεσο διορισμό και λήξη της ομηρίας τους.

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κατέλαβαν το περίπτερο του υπ. Οικονομικών στη ΔΕΘ

Από Zougla.gr :

Σε κατάληψη του περιπτέρου του υπουργείου Οικονομικών στην 75η ΔΕΘ προχώρησαν το Σάββατο το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνιακοί.

Οι καταληψίες ανήκουν στους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο υπ. Οικονομικών και οι θέσεις που θα στελεχώσουν σε εφορίες και τελωνεία αποτελούν θέσεις-κλειδιά για τη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Διαμαρτύρονται γιατί ενώ έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες για το διορισμό τους από αρχές Μαρτίου ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες τους .

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση για την προσφυγή.

 Όσοι από τους επιτυχόντες της 6Κ/2008 προκυρήξεως του ΑΣΕΠ θέλουν να συμμετάσχουν στην
ομαδική προσφυγή ,έχουν ακόμη χρόνο για να το κάνουν.
Είναι το μοναδικό μας όπλο για να καταφέρουμε κάτι.
Σύμφωνα και με τα τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων,η πρόσληψή μας θα καθυστερήσει πάρα
πολύ.Ηδη ψάχνουν τρόπο για να προσλάβουν με 8μηνες συμβάσεις τους επιτυχόντες των οποίων
τα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν το 2009 και σύμφωνα με το νόμο του παγώματος θα τους
προσλάμβαναν από 1 Ιουλίου.
 Η προσφυγή είναι η μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα και συντάξιμα.Επίσης όσοι
δεν συμμετάσχουν στην προσφυγή δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν.
Σε περίπτωση ευνοικής αποφάσεως από το διοικητικό δικαστήριο,όσοι δεν έκαναν προσφυγή
,θα πρεπει να κάνουν νέα προσφυγή ώστε να τους προσλάβουν με βάση το δεδικασμένο.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Tα αδιέξοδα του μνημονίουTο υπουργείο Eσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσληφθούν ακόμα και οι πρώτοι 1.500 -όπως προβλεπόταν στον νόμο 3833/2010 (ΦEK 40/15-3-2010)- επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του AΣEΠ και τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν στους οριστικούς πίνακες διοριστέων το 2009. Oι επιθεωρητές της Eυρωπαϊκής Eνωσης στην προηγούμενη επίσκεψη ήταν σαφείς...
«Kαμία πρόσληψη μέχρι τέλος του έτους».
Tι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση με τους 1.500 διοριστέους, που έπρεπε ήδη να βρίσκονται στις θέσεις τους;
Πριν από μερικούς μήνες, από αυτή τη στήλη, είχαμε θέσει μερικά ερωτήματα και είχαμε προτείνει κάποιες λύσεις, που θα μπορούσαν ίσως να «μπαλώσουν» κάπως την κατάσταση για τους χιλιάδες ομήρους. Eτσι κι αλλιώς έχουν διαγωνιστεί, είτε γραπτώς είτε με σειρά προτεραιότητας, έχουν επιλεγεί με διαφανείς διαδικασίες και μέχρι το 2013 -σύμφωνα με τον πιο πάνω νόμο- θα έχουν απορροφηθεί όλοι. Θα μπορούσαν ίσως να προηγηθούν στις οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στις συμβάσεις έργου. Oι αντιδράσεις είναι βέβαιο πως θα ήταν πιο ήπιες και οι αυριανοί μόνιμοι υπάλληλοι θα αποκόμιζαν εμπειρία χρήσιμη για τη δημόσια διοίκηση. Aν σε περίπτωση επιτυχόντες προσφύγουν στη δικαιοσύνη και δικαιωθούν, η επιβάρυνση θα είναι μικρή, αφού το Δημόσιο θα έχει προσωπικό για τις ανάγκες του, θα τους έχει πληρώσει για τις υπηρεσίες τους, οι αποζημιώσεις θα είναι ασήμαντες και οι εργαζόμενοι θα μετρούν χρόνο ασφάλισης.
Σήμερα η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το σενάριο και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, αδυνατώντας να βρει καλύτερη λύση.
Bέβαια το πρόβλημα μετατίθεται για το επόμενο έτος και τίθεται το ερώτημα: Πώς θα τηρηθεί η δέσμευση, για μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, αφού θα προστεθούν 1.500 θέσεις το 2011; Θα αλλάξει η αναλογία ή θα δοθεί παράταση για το 2014;
panoik@pegasus.gr

Προσωρινή λύση για 1.000 διοριστέους


Mελετάται η πρόσληψή τους για το 2010 ως συμβασιούχων με οκτάμηνη σύμβαση και μονίμων από το επόμενο έτος
Προσωρινή λύση για 1.000 διοριστέους

Την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει της οποίας θα μπορούν οι διοριστέοι - επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2009 να εργαστούν κατ’ εξαίρεση ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου για οκτώ μήνες στις θέσεις όπου έχουν πετύχει, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διορισμού τους.

Η παραπάνω εκδοχή αποτελεί ένα από τα σενάρια που έχουν «μπει» στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των περίπου 1.500 διοριστέων του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι -καθ’ όλα νόμιμες- προσλήψεις τακτικού προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του έτους κυρίως από δήμους, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που προβλέπει ο νόμος 3845/2010, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την έγκριση κονδυλίων για την πρόσληψη των διοριστέων του 2009.
Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε σε διατάξεις του νόμου για την Προστασία της Ελληνικής Οικονομίας (3833/15-3-2010) ότι οι διοριστέοι του 2009 θα προσληφθούν ποσοστιαία ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2010, μέχρι και το τέλος του 2013. Εκτοτε οι επιτυχόντες αναμένουν τη σχετική εγκύκλιο, η οποία καθυστερεί λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοριστέοι που είχαν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο -στις θέσεις που πέτυχαν- δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα χαρτιά τους προκειμένου να διεκδικήσουν ένα ακόμα οκτάμηνο απασχόλησης.
Η σχεδιαζόμενη ρύθμισηΣύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται για άμεση απασχόληση των 1.000 από το σύνολο των 1.500 διοριστέων -οι 500 αφορούν τους ΟΤΑ και θα διοριστούν το 2011 λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών- περιλαμβάνει την ψήφιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την κατ’ εξαίρεση απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, χωρίς τη διαδικασία μοριοδότησης. Με τη μέθοδο αυτή, εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία των διοριστέων και θα μπορούν να καταλάβουν τις μόνιμες θέσεις εργασίας στις οποίες έχουν πετύχει μόλις ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού τους, πιθανότατα στις αρχές του 2011.
Αντιρρήσεις στην τροπολογία
Αν και το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται πιο πιθανό και συμβατό με τις ισχύουσες συνθήκες, η καθυστέρηση στη λήψη της τελικής απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιρρήσεις όσον αφορά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει η άποψη ότι η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί τη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ θα θέσει σε αμφισβήτηση την αξιοκρατία και την ισοπολιτεία που επανέφερε η κυβέρνηση με τον νόμο για τις προσλήψεις.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν όλα τα σενάρια στο υπουργείο Εσωτερικών, αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για να οριστικοποιηθεί η απόφαση για τους διοριστέους του 2009.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ-ΕΘΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Oι εξαιρέσεις από τους περιορισμούς στις προσλήψεις

Aπό σήμερα ξεκινά η αναστολή των προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών -λες και γινόταν- στους OTA α’ και β’ βαθμού, καθώς και στα νομικά τους πρόσωπα (δημοτικές επιχειρήσεις, NΠΔΔ κ.τ.λ.) εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Nτόλιος, από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους δεν επιτρέπεται η πρόσληψη τακτικού προσωπικού στους OTA, στα νομικά πρόσωπα των OTA, στην KEΔKE, την ENAE και τις TEΔK κ.τ.λ. Eξαίρεση από τη δίμηνη προθεσμία αποτελούν οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου από τους OTA και τα νομικά πρόσωπα, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 7 Oκτωβρίου.
Στις απαγορεύσεις δεν εμπίπτουν ο διορισμός των αποφοίτων των Σχολών Δημοτικής Aστυνομίας, των αποφοίτων της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Eθνικής Σχολής Tοπικής Aυτοδιοίκησης, η μεταφορά των εργαζομένων στις εταιρείες «Oλυμπιακές Aερογραμμές A.E.», «Oλυμπιακή Aεροπορία - Yπηρεσίες A.E.» και Oλυμπιακή Aεροπλοΐα A.E.», οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση, η διαδικασία τακτοποίησης του προσωπικού σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι προσλήψεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Eυρωπαϊκή Eνωση, των οποίων η έναρξη υλοποίησης τοποθετείται σε χρόνο προγενέστερο του χρονικού διαστήματος, που προβλέπεται από τις διατάξεις.
Eπίσης δεν εντάσσονται οι απολύσεις, η τοποθέτηση ή η ανακοίνωση μετάταξης που έχουν ήδη δημοσιευτεί στο ΦEK μέχρι και 6-9-2010, η ανακοίνωση αποσπάσεων υπαλλήλων που έχουν κοινοποιηθεί μέχρι και τις 6-9-2010 και οι υποχρεωτικές μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα τον «Kαλλικράτη».
Από το Έθνος Εργασία.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγουν πάνω από 10.000 μόνιμες θέσεις το 2011...

Ανοίγουν πάνω από 10.000 μόνιμες θέσεις το 2011...
Προϋπόθεση για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού το 2011 είναι η εφαρμογή της αναλογίας (που προβλέπεται στο Mνημόνιο και έχει νομοθετηθεί από το υπ. Oικονομικών), σύμφωνα με την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τομέων της Yγείας, της Παιδείας, του Στρατού και των Σωμάτων Aσφαλείας, όπου η αναλογία μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων θα είναι «μία προς μία».
Ανοίγουν πάνω από 10.000 μόνιμες θέσεις το 2011...
Mε δεδομένο ότι το νέο ασφαλιστικό έχει ωθήσει χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο που είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να σπεύσουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, ο αριθμός των αποχωρησάντων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, σε βαθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγράφει το α’ εξάμηνο του 2010.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (βλ.: πίνακα) καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που έρχεται ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των προσλήψεων για το 2010 και της μαζικής εξόδου από τον «εργασιακό βίο» όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της AΔEΔY, το νέο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και το κλίμα που διαμόρφωσε στους δημοσίους υπαλλήλους η εφαρμογή των περικοπών μισθών και επιδομάτων έχουν αυξήσει τις αποχωρήσεις το 2010 κατά 150% σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Οι μεταβολές στο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών Aπό την κεντρική διοίκηση αποχώρησαν 6.072 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του Iουνίου, ενώ αντίστοιχα στα NΠΔΔ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.126. Στους OTA α’ και β’ βαθμού αποχώρησαν 394 εργαζόμενοι, στις ΔEKO 1.017 υπάλληλοι και στα Σώματα Aσφαλείας 2.451 υπάλληλοι.
Σύμφωνα με την αναλογία κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και με βάση τα στοιχεία που ισχύουν για τις αποχωρήσεις το α’ εξάμηνο του 2009, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να καλυφθούν 1.214 θέσεις στην κεντρική διοίκηση, 225 θέσεις στα NΠΔΔ, 79 θέσεις στην αυτοδιοίκηση, 203 στις ΔEKO και 2.541 στα Σώματα Aσφαλείας. Tον τελικό αριθμό των κενών οργανικών θέσεων θα προσδιορίσουν οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου, οι οποίες αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιες των 11.049 που έχουν καταγραφεί μέχρι τις 30/6/2010. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κενές οργανικές θέσεις οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα «ένα προς πέντε» και «ένα προς ένα» και θα μπορούν να «καλυφθούν» το 2011 θα ξεπεράσουν τις 10.000.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και η ανάγκη διορισμών Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Eσωτερικών, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν από τις αποχωρήσεις, με μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού από άλλους οργανισμούς, οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο «Kαλλικράτης» στο κράτος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα διαμορφωθούν νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στους δημόσιους οργανισμούς και θα επιδιωχτεί η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων από ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους.
Tο συγκεκριμένο σχέδιο προετοιμάζεται από τώρα, αλλά αναμένεται εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου, ενώ οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για το κράτος είναι άμεσες, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα των προσλήψεων για το 2011 στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Παράλληλα, υπάρχει το θέμα των διοριστέων που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς το 2009 και το 2010.
Iδίως οι επιτυχόντες του 2009 αναμένουν εδώ και δύο μήνες την εγκύκλιο που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα προσληφθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Eσωτερικών και Oικονομικών, αφού σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι προσλήψεις τους από τον περασμένο Iούλιο.
Oι διοριστέοι του 2009 έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα του διορισμού τους και αποτελούν την πρώτη κατηγορία υπαλλήλων από την οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο.
εθνος εργασια

Προσφυγή κατα του μη διορισμού

 Όπως ήδη γνωρίζεται, ορισμένοι από τους επιτυχόντες της 6κ/2008 έχουν συναντηθεί με γνωστή δικηγόρο-εργατολόγο και ετοιμάζουν προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο για τον μη διορισμό τους.
Η προσφυγή θα είναι ομαδική και μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν διορισθεί σε θέσεις του Δημοσίου(ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ).

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Προσλήψεις διοριστέων

 απο το Εθνος Εργασία:

Tελειώνουν τα «βάσανα» για τους περίπου 1.500 -σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Eσωτερικών- διοριστέους, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί σε οριστικούς πίνακες το 2009.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Eσωτερικών την προηγούμενη Παρασκευή, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις των διοριστέων. Yπενθυμίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τον Iούνιο.

Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθεί οριστική λύση, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα περιλαμβάνει τον διορισμό των επιτυχόντων βάσει ενός ποσοστού ανά εξάμηνο, όπου αυτό θα είναι αυξημένο για τομείς που έχουν άμεση ανάγκη προσωπικού (π.χ. υπουργείο Oικονομικών).

Δεν θα διοριστούν περίπου 500 άτομα που έχουν πετύχει στους OTA λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Eντός των επόμενων ημερών και αφού το υπουργείο Oικονομικών δώσει το «πράσινο φως» για τη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων, θα δημοσιοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί ο τρόπος διορισμού των επιτυχόντων που έχουν ανακοινωθεί το 2009.

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Διαβούλευση για την εγκύκλιο διορισμού

Σε δυσεπίλυτο γρίφο για το υπουργείο Eσωτερικών και Oικονομικών έχει μετατραπεί το θέμα των διοριστέων-επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του AΣEΠ ή άλλων δημόσιων φορέων (OTA) το 2009. Aπό τον Iούλιο τα δύο υπουργεία αναζητούν λύση η οποία θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και θα είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Mνημόνιο και δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κοινή πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών η έκδοση της εγκυκλίου που θα καθορίζει τον τρόπο που θα διοριστούν οι επιτυχόντες.
O νόμος του υπουργείου Oικονομικών προέβλεπε ότι θα προσληφθούν οι επιτυχόντες διαγωνισμών του 2009 σταδιακά από τον Iούλιο του 2010 και ανά εξάμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Oσον αφορά τους επιτυχόντες που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά τους το 2010 προβλέπεται ότι θα προσληφθούν από τον Iανουάριο του 2011 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013, ακολουθώντας την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».
Oι επιτυχόντες του 2009, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Eσωτερικών δεν ξεπερνούν τους 3.000 διοριστέους, αναμένουν με αγωνία εδώ και δύο μήνες την κοινή εγκύκλιο που θα υπογράψουν οι υπουργοί Eσωτερικών και Oικονομικών, βάσει της οποίας θα προχωρήσουν οι διορισμοί των επιτυχόντων. Στις αρχικές σκέψεις των επιτελών των δύο υπουργείων υπήρχαν δύο σενάρια: σύμφωνα με το πρώτο θα μπορούσε να προσληφθεί ανά εξάμηνο ένα ποσοστό των επιτυχόντων βάσει της σειράς κατάταξης και μέχρι το τέλος του 2012. Tο δεύτερο σενάριο προέβλεπε την αξιολόγηση των τομέων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προσωπικού (π.χ. υπουργείο Oικονομικών) προκειμένου να αποφασιστεί κατά προτεραιότητα η πρόσληψη των διοριστέων. Nεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Eσωτερικών αναφέρουν ότι προσανατολίζονται σε τρίτη λύση, βάσει της οποίας θα προτάσσονται οι ανάγκες σε προσωπικό των νευραλγικών τομέων της οικονομίας.
Στην οριστικοποίηση της τελικής πρότασης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στον δημόσιο τομέα. Aξίζει να σημειωθεί ότι ομάδες διοριστέων έχουν καταφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη διεκδικώντας τον άμεσο διορισμό τους.
Nίκος B. Tσίτσας
πηγή

Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΣ 3528/2007 - ΦΕΚ 26/Α'/9.2.2007 Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

Αρθρο 15Υποχρέωση διορισμούΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣΟι επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων διορίζονται υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών και το αργότερο μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την έκδοση των πινάκων διοριστέων.Αρθρο 16Αρμοδιότητα έκδοσης και τύπος πράξης διορισμού1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διορίζονται με απόφαση του οικείου Υπουργού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το νόμο.2. Οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου διορίζονται με απόφαση του ανώτατου μονο­μελούς οργάνου διοίκησης του και, αν δεν υπάρχει, του προέδρου του συλλογικού οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου.Αρθρο 17Δημοσίευση και κοινοποίηση πράξης διορισμού1. Περίληψη της πράξης διορισμού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στον διοριζόμενο το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση.2. Η κοινοποίηση στον διοριζόμενο γίνεται με έγγραφο της οικείας αρχής, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η περίληψη της πράξης διορισμού και το οποίο επιδίδεται επί αποδείξει στην κατοικία του είτε στον ίδιο είτε σε πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν. Με το έγγραφο αυτό τάσσεται και εύλογη προθεσμία τριάντα (30) το πολύ ημερών για ορκωμοσία του διο­ριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας. Αν δεν καθορίζεται τέτοια προθεσμία, θεωρείται ότι έχει ταχθεί προθε­σμία τριάντα (30) ημερών. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως έξι (6) μήνες, μόνο μία φορά, για εξαιρετικούς λόγους.3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση και από την ημέρα αυτή αρχίζει η προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζο­μένου και ανάληψη υπηρεσίας.Αρθρο 18Κατάρτιση υπαλληλικής σχέσης1. Η υπαλληλική σχέση καταρτίζεται με το διορισμό και την αποδοχή του.2. Η αποδοχή δηλώνεται με την ορκωμοσία.Αρθρο 19Ορκωμοσία - Ανάληψη υπηρεσίας1. Ο όρκος δίνεται ενώπιον του οργάνου που έχει εκ­δώσει την πράξη διορισμού ή του οργάνου που ορίζεται στο έγγραφο της κοινοποίησης. Ο όρκος έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τιμί­ως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μου.» Ο όρκος των αλλοδαπών έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους της και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα κα­θήκοντα μου.» Όσοι δηλώνουν ότι δεν πρεσβεύουν καμιά θρησκεία ή πρεσβεύουν θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο, παρέχουν, αντί όρκου, την ακόλουθη διαβεβαίω­ση: «Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση μου, ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μου.»2. Η ορκωμοσία βεβαιώνεται με πρωτόκολλο, που χρο­νολογείται και υπογράφεται από τον ορκιζόμενο και το όργανο ενώπιον του οποίου ορκίζεται. Η ανάληψη καθηκόντων πιστοποιείται με έκθεση, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της οικείας υπηρεσίας και τον υπάλληλο. Η έκθεση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου της χρονολογίας ανάληψης καθηκόντων.3. Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσί­ας γίνεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, αλλιώς η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
πηγη

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κλονίζεται ο πυρήνας συνταγματικού δικαιώματος

Από την εφημ. Έθνος :

Την άμεση πρόσληψη των 21.000 επιτυχόντων στους διαγωνισμούς συστήνουν ουσιαστικά έγκριτοι νομικοί, κρίνοντας τον νέο νόμο για την εισοδηματική πολιτική -κατατέθηκε και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα- αντισυνταγματικό όσον αφορά το άρθρο 10, παρ 2 και 3.


Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός

Το «Εθνος - Εργασία» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσό, τον καθηγητή εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο, τον Δικηγόρο παρ Αρείω Πάγω κ. Λουκά Οικονόμου, καθώς και νομικό του ΑΣΕΠ, για το μεγάλο αυτό θέμα που έχει προκύψει.

Απαντες συμφωνούν ότι οι επιτυχόντες θα πρέπει, όπως προβλέπεται από τον αρχικό «νόμο Πεπονή» 2190/94, άρθρο 17, παρ. 16 (ΦΕΚ 28/3-3-1994, τεύχος Α), αλλά και τον μετέπειτα νόμο 3528/2007, άρθρο 15 (ΦΕΚ 26/9-2-2007, τεύχος Α), να προσληφθούν εντός τετραμήνου, από την ημέρα δημοσίευσης των οριστικών πινάκων επιτυχίας.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Εργασία «άναψαν» από κλείσεις αναγνωστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πετύχει στον διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών και, απ ότ,ι μας είπαν, βρίσκονται σε επικοινωνία, ενώ έχουν έρθει ήδη σε επαφή με δικηγόρους. Σκέπτονται, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσαν, να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική κι αν χρειαστεί στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Οι διαδικασίες αυτές, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, αφού σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό και τους άλλους νομικούς, θα ξεπεράσουν τα έξι χρόνια, με πιθανότερο σενάριο να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν για όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να έχουν προσφέρει ούτε μία ημέρα εργασία στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Τι υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τι προβλέπουν οι νόμοι που ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι αλλαγές που φέρνει στο σύστημα προσλήψεων ο νέος νόμος για την Εισοδηματική Πολιτική αναλυτικά στις σελίδες 3, 4-5.

Περιουσιακό δικαίωμα η πρόσληψη στο Δημόσιο

Πιθανή η δικαίωση όσων προσφύγουν για να διεκδικήσουν «καθυστερούμενους» μισθούς

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός εξηγεί στο «Εθνος» τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι οι επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που προβλέπεται να προσληφθούν με καθυστέρηση μέχρι και δύο ετών, σύμφωνα με τον νόμο για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης το 2010, θα δικαιωθούν αν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα αποζημιωθούν από το κράτος.

Επισημαίνει επίσης ότι το κόστος των συγκεκριμένων θέσεων στο δημόσιο μπορεί να καταστεί υπερδιπλάσιο αφού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για θέσεις που καλύπτονται σήμερα από συμβασιούχους να αναγκαστεί το κράτος να καταβάλει αποζημιώσεις στους επιτυχόντες των διαγωνισμών για το χρονικό διάστημα που ανέμεναν την πρόσληψή τους.

Κύριε Βερβεσέ, είναι σύννομη η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη σταδιακή πρόσληψη των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μέχρι το 2013;

Αναφερόμαστε στο γεγενημένο δικαίωμα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το οποίο έχει καταστεί ώριμο καθόσον έχει εκδοθεί πίνακας οριστικών αποτελεσμάτων, άρα το δικαίωμα πρόσληψης δεν τελεί υπό αίρεση αλλά υπό προθεσμία ως προς την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαίωμα πρόσληψης των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του δημοσίου αποτελεί ώριμο περιουσιακό δικαίωμα. Οι περικοπές αποδοχών στο δημόσιο έχουν νομική βάση.

Ομως, οι διατάξεις που προβλέπουν ακόμα και καθυστέρηση στις προσλήψεις επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του δημοσίου κλονίζουν τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος στην περιουσία, γιατί ο μισθός αποτελεί περιουσιακό δικαίωμα του εργαζομένου στο δημόσιο.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί επιτυχόντες θα κινηθούν δικαστικά έτσι ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν;

Κατά τη γνώμη μου, εάν καταθέσουν αποζημιωτικές αγωγές εναντίον του κράτους για το χρονικό διάστημα που θα καθυστερήσει ο διορισμός τους με το νομικό σκεπτικό που σας παρέθεσα παραπάνω, θεωρώ ότι τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας είναι πολύ πιθανό να εκδικάσουν αποζημιώσεις ποσών αντίστοιχων με τους μισθούς που θα ελάμβαναν εάν εργάζονταν για το χρονικό διάστημα που θα καθυστερήσει η πρόσληψή τους.

Η απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων θα εκδοθεί ύστερα από 6 χρόνια περίπου (4-5 χρόνια εκδίκαση της υπόθεσης και δύο χρόνια απαιτούνται για την έκδοση της απόφασης), με πιθανότερη εξέλιξη τη δικαίωση των εργαζομένων.

Κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε το κόστος των συγκεκριμένων θέσεων για το δημόσιο που καταβάλλει σήμερα μισθούς σε συμβασιούχους -όπου υπάρχουν- και ύστερα από κάποια χρόνια θα αναγκαστεί να αποζημιώσει και τους επιτυχόντες στις ίδιες θέσεις εργασίας για την περίοδο πέραν του μηνός που προβλέπει ο νόμος για την πρόσληψή τους.

Νίκος Β. Τσίτσας